De simiaanlijn: de meeste beruchte handlijn in de menselijke hand!

februari 7, 2009

De simiaanlijn is een beruchte handlijn - welke in verband word gebracht met vele ziekten en syndromen waaronder het syndroom van Down.

De simiaanlijn is een beruchte handlijn - welke in verband word gebracht met vele ziekten en syndromen waaronder het syndroom van Down.

De simiaanlijn

De simiaanlijn werd in 1906 ontdekt door R.L. Down in 1906. Nadat zijn vader in 1866 het syndroom van Down had ontdekt en beschreven, kwam Down junior tot de ontdekking dat deze lijn relatief vaak wordt aangetroffen in handen van mensen met het syndroom van Down. Gedurende de 20ste eeuw is de simiaan lijn vervolgens ook in verband gebracht met vele andere ziektes, syndromen en persoonlijkheidseigenschappen. In 2000 werd zelfs een film uitgebracht onder de titel: ‘The Simian Line’.

De film was geïnspireerd door het feit dat deze ‘beruchte’ handlijn het leven van vele mensen over de hele wereld heeft veranderd. Wat weten we anno 2009 over de simiaanlijn?

Soms wordt de simiaanlijn ook wel de ‘aaplijn’ genoemd. Want de naam van deze lijn is gerelateerd aan het feit dat in de handen van primaten (apen) vaak verschillende horizontale lijnen worden aangetroffen – welke dwars lopen over de handpalm van de primaat lopen. M.a.w. het woord ‘simiaanlijn’ komt voor uit de gelijkenis met de handlijnen van apen!

Uit onderzoek is gebleken dat bij mensen met het syndroom van Down de simiaanlijn in 31% tot 86% van de gevallen wordt aangetroffen, terwijl bij de ‘gezonde’ bevolking deze beruchte handlijn slechts bij ongeveer 1% wordt aangetroffen. Overigens, bij Aziaten wordt de simiaan lijn veel vaker aangetroffen (bij sommige Aziatische populaties zelfs bij meer dan 10%).

Tevens wordt de simiaanlijn naast het syndroom van Down ook bij diverse andere ziektes en syndromen aangetroffen. Ook lijkt er sprake te zijn van een verhoogde kans op bepaalde persoonlijkheidseigenschappen. Diverse handlezers en handanalisten brengen de lijn in verband met eigenschappen als een verhoogde ‘neiging tot paniek’ en ‘neiging tot verwarring en spanning’. En een wetenschappelijke studie (neuroticisme & de simiaanlijn) biedt zelfs steun voor deze observaties!

De simiaanlijn in een baby handje.

LEES MEER OVER DE SIMIAAN LIJN:
De simiaanlijn: over een beruchte handlijn & het syndroom van Down
Psychotisch gedrag & de simiaanlijn
Man-vrouw verschillen & de simiaanlijn
Do you have a simian line?

Advertenties

12 Responses to “De simiaanlijn: de meeste beruchte handlijn in de menselijke hand!”


 1. […] in 1967 gericht op het Syndroom van Down werd vastgesteld dat naast de ‘beroemde’ simiaanlijn, ook een ‘verlengde hoofdlijn’ (in het medische vocabulair: ‘extended proximal […]

 2. Wesley Says:

  Hoi Allemaal ik Ben een 15 Jarige Jonge En ik heb op internet gekeken Wat de Grootste Lijn op mijn had was Het bleek een ”simiaanlijn” Te zijn
  Hartlijn En hoofdlijn Zijn In elkaar een Rechte Streep Als in die Foto Daar boves ^

  Kan Iemand mij er Meer Van vertellen?

  Groetjes,

  Wesley

 3. s Says:

  Ik behoor tot de 1% van de bevolking die geen Down Syndroom en toch een simiaanlijn heeft. Nu zoek ik informatie hierover. Met name ben ik geinteresseerd hoe het komt dat ik zo’n lijn heb. Mijn ouders en broer hebben deze niet en ook mijn kinderen hebben deze lijn niet.

 4. maria Says:

  Ik behoor ook tot dat kleine percentage mensen met een simiaanlijn die geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Betekend dit dat er klachten verborgen zijn en alsnog kunnen optreden, of zijn we gewoon een bijzonderheid qua handlijn?
  Groet, Maria

  • handlezen Says:

   Dag Maria,

   In principe vormt de simiaan lijn geen indicator voor ‘verborgen klachten’.
   Maar over het algemeen zijn mensen met een simiaanlijk wel ‘kwetsbaarder’ voor bepaalde psychologische- of lichamelijke problemen, maar dit geldt enkel in combinatie met andere specifieke hand kenmerken.

   Maar dit betreft vrijwel altijd slechts een kwestie van iets hogere ‘kwetsbaarheid’ (percentage gewijs t.o.v. van de rest van de bevolking).
   Dus als jij je gezond voelt, en je geen zorgen hebt over bepaalde familiar (genetisch) bepaalde afwijkingen… dan is er geen reden om je verder zorgen te maken over jouw simiaanlijn – want de simiaanlijn heeft opzichzelf geen specifieke betekenis.

   Is je vraag hiermee beantwoord?

 5. Irma Says:

  Hoi,

  Ik heb twee kinderen, een jongen van 9 en een meisje van 6 jaar. Het jongetje is gediagnostiseerd met pss nos, het meisje heeft een sociaal emotionele achterstand. De vader van de kinderen is bezig met onderzoeken naar autisme.
  Mijn beide kinderen hebben de simiaanlijn in hun beide handjes.
  Wat betekend dit? Vader heeft het niet, ik ook niet…
  Ik hoop dat je mijn vraag enigzins kunt beantwoorden..,
  Groetjes!

  • handlezen Says:

   Dag Irma,

   Ik ga er even vanuit dat je ‘PDD NOS’ bedoelde (ipv PSS NOS – want dat lijkt mij geen bestaande term).

   In het algemeen staat de simiaan lijn in de medische wereld bekend als een (onschuldige) ‘Minor Physical Anomaly’ [MPA = vertaald: een kleine lichamelijke afwijking], d.w.z. dat deze in het algemeen vaker wordt aangetroffen bij mensen met een genetische/biologische afwijking. Echter bij de aan autisme verwante stoornissen lijken andere MPA’s een meer belangrijke rol te spelen dan de simiaanlijn – want uit onderzoek blijkt vaak dat de simiaanlijn bij mensen met een autisme spectrum afwijking niet veel vaker wordt aangetroffen dan bij zeg maar ‘normale mensen’ (de controle groep).

   Overigens, de simiaanlijn heeft op zichzelf dus ook geen specifieke betekenis – de lijn komt alleen wel veel vaker voor bij diverse andere populaties (zoals bij het syndroom van Down het geval is). Maar dit betekend dus ook niet dat je kinderen ook nog een andere afwijking hebben dan PDD NOS.

   Tenslotte, omdat jij en je man de simiaanlijn niet hebben… lijkt de kans wel vrij groot dat je kinderen wellicht meerdere van de hand kenmerken hebben die vaker bij autism worden aangetroffen, zoals:

   – een kromme pink (clinodactyly), zie: http://www.handresearch.com/news/never-underestimate-little-finger-pinky-pinkie.htm#pinky-autism
   – en/of een lage ‘vinger ratio’ (2D:4D digit ratio = de verhouding tussen de lengte van de wijsvinger en de ringvinger), zie: http://www.modernhandreadingforum.com/t1158-low-2d4d-finger-ratio-a-confirmed-hand-sign-in-autism?highlight=autism

   Mocht je meer uitleg willen hebben over deze andere hand kenmerken dan wil ik met alle plezier je vragen proberen te beantwoorden!

 6. Astrid Says:

  Hoi ik ben Astrid 50 jaar oud en heb me altijd afgevraagd waarom ik in mijn rechterhand een hele dikke doorlopende streep heb, en in de andere hand niet. Een duidelijke simiaanlijn. Ik wil er graag meer over weten en zelfs mee doen aan onderzoeken temeer omdat ik mijn hele leven vecht met emoties…..mijn arts noemt het PTSS….is dit uit te zoeken???
  Groetjes Astrid

 7. Ronald Says:

  Hallo,

  Ik heb op beide handen een rechte simiaan lijn, maar ik en gewoon gezond. Ik kom echter wel uit Azië. Is er een kans dat ik een ziekte krijg ofzo? (ik ben 13)

  • handlezen Says:

   Dag Ronald,

   Maak je vooral niet druk om je simiaanlijn, de kans is aanwezig dat je de lijn vooral hebt omdat deze bij Aziaten relatief vaak voor komt.
   Er zijn inderdaad nog wel enkele medische kwesties die in verband worden gebracht met de simiaanlijn, maar deze vormen geen reden om je hierover zorgen te maken want voor de verreweg de meeste ziekten geldt dat de simiaanlijn geen rol speelt.

   Bedankt voor je vraag! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s