Koude handen, warm hart? – Nieuw onderzoek over het sociale effect van de hand temperatuur

mei 14, 2009

Nieuw onderzoek: koude handen, warm hart?

Nieuw onderzoek: koude handen, warm hart?

Koude handen, warm hart? – Nieuw onderzoek over het effect van de hand temperatuur & de ziekte van Raynaud!

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het oude gezegd ‘koude handen, warm hart’ in werkelijkheid meestal helemaal niet wordt bevestigd! Over het effect van koude handen op de sociale perceptie.


Recent hebben onderzoekers van de Universiteit van Colorado & de Universiteit van Yale de resultaten gepubliceerd van 2 studies gericht op hoe de temperatuur van de hand van invloed is op de sociale percepties.

De Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat het vast houden van warme objecten (zoals een warm kopje koffie) er toe leidt dat andere mensen positiever worden beoordeeld (in termen van ‘sociale warmte’), en warme handen maakt mensen ook meer genereus/edelmoedig.

De onderzoeksresultaten impliceren dat de hand temperatuur beslist een interessant aspect is om te gebruiken bij een handanalyse, een consult ‘handlezen’! Overigens, chronische koude handen vormen een indicatie voor de ziekte van Raynaud.

Professor John A. Bargh (Universiteit van Yale) zegt:

“It appears that the effect of physical temperature is not just on how we see others, it affects our own behavior as well. Physical warmth can make us see others as warmer people, but also cause us to be warmer – more generous and trusting – as well.”

Lees meer over het volledige onderzoeksverslag + gerelateerde artikelen:

‘Koude handen, warm hart’ – is het oude gezegde waar?
Over een zwakke circulatie in de vingers & de ziekte van Raynaud
Orthopaedisch hand nieuws

Plaats een reactie