De Sydney lijn: een onderschat aspect van het syndroom van Down en het handlezen!

mei 3, 2009

De Sydney lijn: een onderschat kenmerk van de hand.

De Sydney lijn: een onderschat kenmerk van de hand.

De Sydney lijn: een onderschat kenmerk van het syndroom van Down en het handlezen!

Enkele decenia terug werd de Sydney line ontdekt als een handlijn kenmerk bij het syndroom van Down – een ander kenmerk is natuurlijk de ‘beruchte’ simiaanlijn. Hoe komt het toch dat de diagnostische waarde van de Sydney lijn wordt onderschat?

Dit artikel beschrijft een overzicht van het internationale onderzoek dat binnen de wetenschap en het handlezen is verricht naar de betekenis van de Sydney lijn.

In een Belgische studie in 1967 gericht op het Syndroom van Down werd vastgesteld dat naast de ‘beroemde’ simiaanlijn, ook een ‘verlengde hoofdlijn’ (in het medische vocabulair: ‘extended proximal palmar crease’) een significant kenmerk vormt van het syndroom van Down.

Eén jaar later werd door onderzoekers uit Sydney, Australië (Purvis-Smith & Menser, 1968) vastgesteld dat deze fascinerende ‘verlengde hoofdlijn’ ook vaak wordt aangetroffen in de handen van (jonge) mensen met rodehond (congenital rubella) – vanaf dat moment hebben onderzoekers wereldwijd de term ‘Sydney lijn’ gebruikt, welke werd ingevoerd door de chauvinistische Australische onderzoekers.

S.G. Purvis-Smith (onderzoeker) omschreef de Sydney lijn als volgt:

“A sydney line occurs where the proximal transverse crease extends beyond the midline axis of the fifth finger towards the ulnar border of the palm.”

Tientallen studies hebben de diagnostische waarde van de Sydney lijn bevestigd – soms is de discriminatieve waarde zelfs hoger dan die van de simiaanlijn!
De significantie van de Sydney lijn kan worden gerelateerd aan diverse medische problemen (zoals: het syndroom van Down, leukemie, Alzheimer dementie), en psychologische problemen (in het algemeen: ontwikkelingsproblemen op jonge leeftijd).

Je kunt verder lezen over de Sydney lijn & de simiaanlijn in deze uitgebreide artikelen:

The Sydney line: an underestimated hand mark
De simiaan lijn: een ‘beruchte’ handlijn die vaak voorkomt bij het syndroom van Down
Meer nieuws over handlezen

De Sydney lijn: vormt een significant hand kenmerk bij o.a.: het syndroom van Down, leukemie, Alzheimer dementie, en psychologische problemen.

2 Responses to “De Sydney lijn: een onderschat aspect van het syndroom van Down en het handlezen!”

  1. Mandy van der Heide Says:

    Ik heb 1 hand die een normalen hoofdlijn heeft en een normale hartlijn en ik heb een hand waar de hooflijn door trekt, wat betekend dat? Groetjes M. I have first hand that a main normals and has a normal axis and I have a hand where the main line passes through, what does that mean? Greets M.

  2. handlezen Says:

    Dag Mandy, je beschrijving klinkt alsof je een Sydney lijn hebt in één van beide handen (en in de andere hand heb je een normale hoofdlijn).

    Groetjes M. 😉

Plaats een reactie